Sophie Slaats

Sophie werkt als promovenda in het departement Psychology of Language en de onderzoeksgroep Language and Computation in Neural Systems, beide op het MPI. Ze bestudeert hier hoe we gesproken taal begrijpen. Ze vraagt zich af hoe ons brein hiërarchische structuren en betekenis uit reeksen van klanken afleidt als we taal horen, en hoe de kennis van die structuren en betekenissen dan weer onze perceptie van die klanken beïnvloedt.

Voordat ze naar Nijmegen verhuisde, behaalde ze de bachelors taalwetenschap en Spaanse taal en cultuur in Utrecht, Valencia en Reading. Na haar master taalwetenschap in Utrecht heeft ze een jaar de cognitieve neurowetenschappen van taal bestudeerd tijdens een master aan het BCBL in San Sebastián.

In haar vrije tijd brengt Sophie graag veel tijd buiten door, doet ze sporten als paaldansen, surfen, en boulderen, en vindt ze het fijn om (vegetarisch) te koken en tekenen.


Muziek of taal? Sabar, de trommel met een grammatica

De straten van Nguekhokh, een kleine stad in het westen van Senegal, zijn gevuld met hun eigen hartslag: de beat van de Sabar trommels. De muzikanten die de Sabar bespelen en spoken word ten gehore brengen op feesten en ceremonies zeggen dat ‘de trommel spreekt’. En dat bedoelen ze niet figuurlijk. Het trommelen heeft een grammatica. Is dit muziek of een taal?