Merel Wolf

Merel is initiatiefnemer en hoofdredacteur van de MPI TalkLing blog. Ze begon haar PhD op het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek in 2017. Ze is enorm geboeid door de vraag hoe de uitvinding van het schrift de mensheid heeft beïnvloed. Dankzij het schrift kunnen mensen communiceren met andere mensen die duizenden kilometers van hen af wonen, en mensen kunnen zelfs via het schrift lezen en leren over de levens van mensen die duizenden jaren geleden overleden zijn. Hoe heeft het uitvinden van het schrift ons als mensen verandert; hoe we leven, denken en taal gebruiken?

Tijdens haar bachelor en master keek Merel naar taalverwerving, met name van leesvaardigheid. Tijdens haar promotietraject kijkt ze of geschreven en gesproken taal anders verwerkt wordt. Is het gemakkelijker om een geschreven of gesproken woord te herkennen en te leren? Hoe wordt dit beïnvloed door hoe goed iemand kan lezen? Welk effect heeft leesvaardigheid op andere taalvaardigheden, zoals praten en het begrijpen van spraak?

Naast haar werkzaamheden bij het Max Planck doet Merel ook aan (klassieke) zang en piano en houdt ze van wandelen, katten en (natuurlijk!) lezen.