De reis van wetenschappelijke ontdekkingen: Waarom is het belangrijk om hetzelfde (of vergelijkbaar) gereedschap te gebruiken bij het ‘graven’?

De weg van een idee naar het uiteindelijke doel van intellectueel goud (kennis) kan voor elke onderzoeker lang en moeizaam zijn. Toch omvat dit proces dezelfde vier stappen, ongeacht de vraagstelling: 1) graven in de papieren, 2) dan in theorieën, 3) terug in de papieren, en 4) uiteindelijk het uitvoeren van experimenten. In stap één tot en met drie kunnen wetenschappers voor een persoonlijke aanpak kiezen, door te kiezen welke artikelen en theorieën ze willen gebruiken om nieuwe onderzoeken te ontwikkelen. In stap vier proberen wetenschappers echter dezelfde (of zeer vergelijkbare) instrumenten te gebruiken als alle andere wetenschappers, zodat ze het intellectuele goud (kennis) kunnen vergelijken en bevestigen, waardoor ze theorieën kunnen blijven bijwerken en ontwikkelen.


De reis van wetenschappelijke ontdekkingen: Meer dan één manier om goud te vinden

Voor onderzoek moeten wetenschappers allerlei ‘graafwerk’ doen op zoek naar nieuwe wetenschappelijke ontdekkingen. Ze ‘graven’ bijvoorbeeld door kranten, theorieën en experimenten om intellectueel goud (kennis) te vinden. Voordat zij echter gaan graven, moeten de experimenteerders kiezen met welk gereedschap zij gaan graven, want daar is geen standaard voor.


De reis van wetenschappelijke ontdekkingen: Hoe wetenschappers nieuw goud vinden

Wetenschappers hebben de reputatie opgesloten te zitten in een ivoren toren: van buitenaf lijkt het erop dat ze zich vaak meer bezighouden met schijnbaar nutteloze theoretische problemen dan met bruikbare praktische problemen. In deze serie wil ik uitleggen waarom wetenschappers zo veel tijd besteden aan hun ogenschijnlijk frivole theorieën en je hopelijk overtuigen dat ze dat niet voor niets doen.