Recente artikelen

De toon van taal

Bij gesproken taal zijn niet alleen de woorden die we zeggen van belang, maar ook hoe we ze zeggen. Wanneer we spreken, maken we voortdurend kleine veranderingen in de toon van onze stem, hoe hard we spreken, of wanneer we besluiten even te pauzeren (de technische term voor deze aspecten van spraak is prosodie). Hoe we spreken kan overbrengen hoe we ons ergens over voelen, maar het kan ook de betekenis van onze woorden beïnvloeden. Zoals we zullen zien, kan dezelfde zin verschillende betekenissen hebben door alleen maar te veranderen hoe we hem uitspreken.

Verder lezen

De reis van wetenschappelijke ontdekkingen: Waarom is het belangrijk om hetzelfde (of vergelijkbaar) gereedschap te gebruiken bij het ‘graven’?

De weg van een idee naar het uiteindelijke doel van intellectueel goud (kennis) kan voor elke onderzoeker lang en moeizaam zijn. Toch omvat dit proces dezelfde vier stappen, ongeacht de vraagstelling: 1) graven in de papieren, 2) dan in theorieën, 3) terug in de papieren, en 4) uiteindelijk het uitvoeren van experimenten. In stap één tot en met drie kunnen wetenschappers voor een persoonlijke aanpak kiezen, door te kiezen welke artikelen en theorieën ze willen gebruiken om nieuwe onderzoeken te ontwikkelen. In stap vier proberen wetenschappers echter dezelfde (of zeer vergelijkbare) instrumenten te gebruiken als alle andere wetenschappers, zodat ze het intellectuele goud (kennis) kunnen vergelijken en bevestigen, waardoor ze theorieën kunnen blijven bijwerken en ontwikkelen.

Verder lezen

Hoe genetische defecten ons taalgebruik kunnen verstoren of veranderen: een interview met Dr. Joery den Hoed

Dr. Joery den Hoed was een promovendus aan het Max Planck Institute for Psycholinguistics. Vorig jaar verdedigde hij zijn proefschrift: ‘Disentangling the molecular landscape of genetic variation of neurodevelopmental and speech disorders’. Gelukkig wilde hij hier graag een aantal vragen over beantwoorden.

Verder lezen

Taal stuurt begrip en geheugen bij gebeurtenissen: een interview met Dr. Julia Misersky

Dr. Julia Misersky was promovenda bij Het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Vorig jaarr verdedigde zij haar proefschrift genaamd ‘About Time: Exploring the Role of Grammatical Aspect in Event Cognition’ . Gelukkig wilde zij hier graag een aantal vragen over beantwoorden.

Verder lezen

ChatGPT, snap je wat ik zeg? De bouwstenen van betekenis

“Ja, ik snap wat je zegt,” reageert het neurale netwerk ChatGPT. “Ik ben een taalmodel dat is ontworpen om menselijke taal te begrijpen en te reageren op natuurlijke taalinput. Dus ik ben hier om te helpen als je vragen hebt of iets nodig hebt. Wat kan ik voor je doen?”

Verder lezen