Recente artikelen

Muziek of taal? El Silbo Gomero (‘het Gomeraans gefluit’)

In de mistige bergen van het Canarische eiland La Gomera (naast Tenerife) klinkt gefluit van een wel heel bijzondere vogel: de mens. Op dit eiland communiceren boeren sinds mensenheugenis over lange afstanden door bijzondere melodieën naar elkaar te fluiten.

Verder lezen

Nieuwe COVID-19-gerelateerde woorden als sociale antilichamen voor ons brein

Wanneer onverwachte omstandigheden zich voordoen op de wereld, zoals de pandemie op dit moment, past het taalsysteem zich aan om een nieuwe realiteit te kunnen uitdrukken. Hoe? door nieuwe woorden te smeden! Laten we eens kijken hoe dit gebeurt door één van onze krachtigste betrouwbare motoren te onderzoeken: ons brein.

Verder lezen

Een handvol klinkers voor een wereld aan klanken

Geluiden zijn de basisingrediënten van gesproken taal en de menselijke stem kan een oneindig aantal verschillende geluiden produceren. We hebben echter maar een beperkt aantal mogelijkheden voor spraakklanken, zoals medeklinkers en klinkers. Hoe transformeren we de oneindigheid aan geluiden in een alfabet? Laten we eens gaan kijken naar categorische perceptie.

Verder lezen

Hoe je rol in een gesprek je geheugen beïnvloedt: een interview met dr. Eirini Zormpa

Dr. Eirini Zormpa was PhD-student aan het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Ze verdedigde haar dissertatie ‘Memory for speaking and listening’ op 18 december 2020.

Verder lezen

Onderzoek naar betekenis: ons het hoofd breken over onze ‘armen’

Met online groepslessen, apps waarmee je in je eigen tempo kunt oefenen en talloze YouTube filmpjes, leek het nog nooit zo makkelijk om een nieuwe taal te leren. De mogelijkheden zijn eindeloos – misschien is er zelfs te veel aanbod. Toch is een nieuwe taal leren meer dan alleen nieuwe woorden leren voor dezelfde dingen. Soms moet je ook nieuwe betekenissen leren.

Verder lezen