Recente artikelen

De reis van wetenschappelijke ontdekkingen: Hoe wetenschappers nieuw goud vinden

Wetenschappers hebben de reputatie opgesloten te zitten in een ivoren toren: van buitenaf lijkt het erop dat ze zich vaak meer bezighouden met schijnbaar nutteloze theoretische problemen dan met bruikbare praktische problemen. In deze serie wil ik uitleggen waarom wetenschappers zo veel tijd besteden aan hun ogenschijnlijk frivole theorieën en je hopelijk overtuigen dat ze dat niet voor niets doen.

Verder lezen

Interview met een Dr. – Sara Iacozza

Dr. Sara Iacozza deed een promotieonderzoek aan het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek. Op 6 Juni 2020 verdedigde ze haar proefschrift getiteld ‘Exploring social biases in language processing’.

Verder lezen

Verborgen achter de lippen

Wat gebeurt er eigenlijk in ons hoofd wanneer we dubbelzinnige woorden horen? Onderzoek in de psycholinguïstiek belicht de retorische manieren die worden gebruikt in de poëzie en de alchemie.

Verder lezen

Denk je dat ik geloof dat jij hoopt…? De grenzen van recursie

Als een jong meisje in een Slavisch dorp wilde weten hoe haar toekomstige man eruit zou zien, zou ze midden in de nacht naar een pikdonkere schuur gaan, twee spiegels tegenover elkaar plaatsen en twee kaarsen aansteken. Vervolgens zou ze in een eindeloze ‘tunnel’ staren, gevormd door reflecties, totdat ze een gezicht zou zien. Deze manier van waarzeggerij is gebaseerd op recursie.

Verder lezen

Interview met een Dr. – Ella Lattenkamp

Dr. Ella Lattenkamp deed een promotieonderzoek aan het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek en de Ludwig-Maximilians Universiteit in München. Op 23 april 2020 heeft ze haar proefschrift getiteld ‘Vocal Learning in the Pale Spear-Nosed Bat, Phyllostomys discolor’ verdedigd.

Verder lezen